субота, 26 вересня 2015 р.

М'язи. Будова, функції, види.

У людини нараховується близько 600 скелетних м’язів, які дають змогу людині переміщуватись у просторі, рухати окремими частинами тіла; є місцем запасання глікогену; завдяки специфічним рецепторам м’язового чуття допомагають контролювати положення тіла; допомагають серцю перекачувати кров.
Скелетні м’язи становлять близько 44 % маси тіла дорослої людини, спортсмени мають 50 % м’язової маси. Скелет  людини та м’язи визначають фігуру тіла.




Загальна макроскопічна будова м’яза.
1.   Кістка
2.   Проміжна сполучнотканинна оболонка
3.   Кровоносна судина
4.   М’язове волокно
5.   Фасція
6.   М’язовий пучок
7    Черевце м’яза
8.   Сухожилок
Скелетні м’язи складаються із щільно укладених груп довгастих клітин — м’язових волокон, оточених своєрідним «футляром» зі сполучної тканини, який називається фасцією.
Мінімальний структурний елемент скелетних м’язів — м’язове волокно, кожне з яких окремо є не тільки клітинною, а й фізіологічною одиницею, здатної скорочуватися. Це пов’язано з будовою такого волокна, що містить не тільки органели (ядро клітини, мітохондрії, рибосоми, комплекс Гольджі), але й специфічні елементи, пов’язані з механізмом скорочення — міофібрили. До складу останніх входять скоротливі білки актин і міозин (актин у вигляді тонких ниток, а міозин — товстих).
Чергування міофіламентів цих двох типів надає волокнам скелетних м’язів поперечної смугастості. У розслабленому м’язі товсті й тонкі міофіламенти лише дещо перекривають один одного. Коли м’яз скорочується, товсті волокна ковзають між тонкими, подібно до переплетених пальців. Унаслідок цього вкорочуються міофібрили та м’язові волокна — м’яз скорочується. Численні капіляри пронизують сполучну тканину, забезпечуючи надходження великої кількості кисню й глюкози, що потрібні для скорочення м’язів. У сполучній тканині також проходять лімфатичні судини та нерви.
волокна утворюють активну частину — черевце — найтовстішу середню частину м’яза, що переходить у пасивну частину — сухожилки, якими м’язи прикріплюються до кісток. Один із сухожилків м’яза є місцем його початку, другий — місцем прикріплення.
Початковий, нерухомий відділ м’яза називають головкою, а протилежний, перекинутий через суглоб  другої кістки,— хвостом. Сухожилок складається з паралельно розташованих колагенових волокон.
Скелетні м’язи завдяки своїй будові скорочуються від стимуляції нервовими імпульсами, тягнучи частину скелета у напрямку скорочення. Через те, що м’язи можуть лише тягнути, а не штовхати, вони розміщені на протилежних поверхнях частин скелета. Тому рух, спричинений однією групою м’язів, завжди можна нейтралізувати протилежною їй групою м’язів.
Скоротливі білки
Актин — скоротливий білок, що складається з 375 амінокислотних залишків із молекулярною масою 42 300, що становить близько 15 % м’язового білка. Під світловим мікроскопом більш тонкі молекули  виглядають світлою смужкою (так звані Ι-диски). У розчинах із малим вмістом йонів актин міститься у вигляді поодиноких молекул із кулястою структурою, однак у фізіологічних умовах, у присутності АТФ та йонів магнію, актин стає полімером і утворює довгі волокна (актин фібрилярний), які складаються з двох спірально закручених ланцюжків молекул актину. З’єднуючись з іншими білками, волокна актину набувають здатності скорочуватися, використовуючи енергію, що міститься в АТФ.
Міозин — основний м’язовий білок, вміст його в м’язах досягає 60 %. Молекули складаються з двох поліпептидних ланцюжків, у кожному з яких міститься понад 2000 амінокислот. Білкова молекула дуже велика (це найдовші поліпептидні ланцюжки, існуючі в природі), а її молекулярна маса доходить до 470 000. Кожний із поліпептидних ланцюжків закінчується так званою головкою, до складу якої входять два невеликі ланцюжки, що складаються з 150 190 амінокислот. Ці білки проявляють ензиматичну активність АТФази, необхідну для скорочення актоміозину. Під мікроскопом молекули міозину в м’язах виглядають темною смужкою (так звані А-диски).
Види м’язів
.

М’язи різної форми:
А — веретеноподібний;
Б — двоголовий;
В — двочеревцевий;
Г — м’яз із сухожильними перемичками;
Д — двоперистий;
Е — одноперистий;
1 — черевце;
2 — сухожилок;
3 — сухожильна дуга;
4 — сухожильна перемичка.

Основні групи м’язів
а)         За формою:
•           веретеноподібні;
•           квадратні;
•           трикутні;
•           колові;
•           хрестоподібні.
б)         Залежно від напряму пучків м’яза відносно сухожилка:
•           однопері м’язи, які прикріплюються до сухожилка під кутом з одного боку;
•           двопері, що прикріплюються до нього з обох боків;
•           багатопері, що розміщуються як віяло.
в)         За кількістю головок:
•           двоголовий (біцепс плеча);
•           триголовий (трицепс плеча);
•           чотириголовий (м’яз стегна).
г)         за розмірами:
•           довгі (кравецький м’яз);
•           короткі (міжхребцеві м’язи);
•           широкі (м’яз спини).
д)         За функцією м’язи поділяються:
•           згиначі та розгиначі;
•           відвідні та привідні;
•           привертачі та відвертачі;
•           стискачі (або сфінктери).
е)         За видами здійснення рухів:
•           агоністи, які виконують необхідний рух;
•           антагоністи, які протидіють цьому рухові;
•           синергісти, які сприяють агоністам;
•           фіксатори, які усувають із руху частину скелета, не потрібну для виконання руху.
(Слід чітко уявляти, що кожен із м’язів тіла людини при різних рухах може бути спочатку агоністом, потім синергістом і навпаки.)
є)         За місцем розміщення:
•           скелетні;
•           суглобові;
•           шкірні.
ж)        За кольором:
•           білі (в основі лежить менший вміст білкового пігменту міоглобіну, який зв’язує кисень, білі м’язи втомлюються швидше, проте відзначаються сильнішим та більш швидким скороченням);
•           червоні (в основі лежить більший вміст міоглобіну; у червоних м’язах запаси кисню більші, і вони можуть працювати довше без утоми).
Мімічні м’язи
Вираз обличчя — один із проявів багатого емоційного життя людини — залежить від однакового набору м’язів. Підраховано, що їх на обличчі та шиї близько 25 %. М’язи обличчя називають також мімічними м’язами. Одним своїм кінцем вони кріпляться до кістки, а іншим — вплітаються в шкіру. Під час скорочення мімічних м’язів змінюється натяг шкіри, і стає іншим рельєф шкіри. Так і формується певний вираз обличчя. Недарма кажуть: «У нього на обличчі все написано». Лобовий м’яз називають м’язом уваги або злості; м’яз, що рухає брови, м’язом болю; верхню частину колового м’яза ока — м’язом роздуму, повіковий м’яз — м’язом радості; нижню частину колового м’яза ока — м’язом привітності та покірливості; м’яз, що піднімає верхню губу,— м’язом плачу гірких сліз, а також м’язом скупості. Навколо рота розміщуються м’язи сміху, заздрості, горя, відрази.
Групи м’язів
Функції
М’язи спини
Допомагають утримувати вертикальне положення тіла,
забезпечують рухи хребта назад і вбік
М’язи
грудної клітки
Беруть участь у диханні, забезпечують рухи верхніх кінцівок
М’язи живота
Беруть участь у згинанні тулуба вперед, убік, утворюють
черевний прес — сприяє утриманню внутрішніх органів,
випорожненню, пологам
М’язи верхніх кінцівок
Забезпечують рухи; відведення кінцівки,
рух вперед-назад, колові рухи
М’язи нижніх кінцівок
Забезпечують утримання тіла, переміщення в просторі
М’язи голови
Жувальні сприяють пережовуванню їжі,
а мімічні забезпечують відображення
емоційного стану організму людини

Немає коментарів:

Дописати коментар